Ápoló-, tisztítószerek

A Mátraparkett arra törekszik, hogy a minél teljesebb szolgáltatás érdekében ügyfeleink a parkettával együtt a parketta fektetéséhez szükséges aljzatkiegyenlítőt, lakkokat, olajakat, ragasztókat, és egyéb kiegészítőket is meg tudják nálunk vásárolni.

A felületkezelő anyagok között különbséget lehet tenni a termék jellege alapján:

  • A lakkok esetében a használat mértéke alapján érdemes választani a különböző típusok között. Itt a kopásállóságot kell figyelembe venni. A lakkozás után 15-20 év (megfelelő ápolás mellett) múlva kell a megkopott lakkot a parkettáról lecsiszolni és azt újralakkozni.
  • Az olajok matt, természetes hatású felületet adnak.Az olajok esetében a rendszeres tisztítás mellett a használat mértékétől függően időnként– intenzívebb használat esetében félévente, normál használat esetében évente - a teljes felületet át kell kezelni karbantartóolajjal, így olyan felületet kapunk mintha minden évben új, olajozott parkettánk lenne.

Töltse le a fektetési és ápolási útmutatót a svédpadlóhoz itt!
Töltse le a fektetési és ápolási útmutatót mozaik-, lamella-, élkötegelt- és csaphornyosparkettákhoz itt!

Saicos Ecoline Wash Care - tisztítószer napi takarításhoz

Oldószermentes tisztítőszer nedves napi takarításhoz mindenfajta fapadlóhoz, parafapadlóhoz és egyégy padlóburkolathoz ( PVC, Linóleum, Kerámia stb.)

Laminált padlóhoz is ajánlott!

Egyszerű használatáról videót itt nézheti meg!

Saicos Ecoline Wax Care - viaszos ápolószer

Koncentrátum vagy spay formában is elérhető.
Problémamentes használat, oldószermentes termék.

Mindenfajta olajozott felület felfrissítéséhez.

Egyszerű használatáról videót itt talál!

Saicos Wax Care White - viaszos ápolószer

Kopott felületek  karbantartására, frissítésére minden beltéri olajozott fafelülethez.
0,33 - 1l - 10l kiszerelésben.
Natur és színes felületekhez a színtelen (farbloss)  míg a fehér vagy fehérített felületekhez a White kivitelt ajánljuk.

Használatáról rövid videót itt talál:
https://www.youtube.com/watch?v=vBKvbt6yTig

Saicos Ecoline Magic Cleaner - Intenzív tisztítószer

Makacs szennyeződések eltávolításához.
Alkalmazható mind fa mind egyéb burkolaton ( PVC, linóleum, hidegburkolat)

 

Tipp! Fújjon Magic Cleaner-t az erősen elszennyeződött felületre. Hagyja 2-3 percig a felületen majd egyhe dörzsölő mozdulatokkal törölje le a szennyeződést. Próbálja ki durván szennyeződött hidegburkolaton ( pl. elszürkült gresslap vagy vízköves felület)

Alkalmazásról rövid videót itt talál!

Fontos információ!

Ezúton is, ismét, szeretnénk felhívni a felhasználók figyelmét a parkettázott helyiségek nedvességtartalmának a fontosságára. A parkettagyártók a termékek nedvességtatalmát 9 ± 2 % nedvességtartalomra állítják be.
Ez azt jelenti, hogy átlagos 20-22 C° fokon ha a levegő relatív páratartalma 40-60 % között marad a faanyag méretváltozása minimális lesz, melyet a fektetéskor kialakított dilatációs hézag felvesz.

A két szélsőérték amire tulajdonképpen a parketta fel van készítve:
• télen 20-22 C° átlagos hőmérséklet 35%-os relatív páratartalom. Ekkor a faanyagok nedvességtartalma legfeljebb 7%-ra csökkenhet.
• nyáron 28-30C° átlagos hőmérséklet 60%-os relatív páratartalom. Ekkor a faanyagok nedvességtartalma legfeljebb 11%-ra nőhet.


A téli éjszakákon a kinti levegő nedvességtartalma a hideg felületeken kicsapódik pl. dér formájában így annak abszolút nedvességtartalma csökken. A téli szellőztetések alkalmával ez a hideg, alacsony nedvességtartalmú levegő bekerül a fűtött lakásba, felmelegszik és alacsony relatív páratartalmú közeget alíkít ki. A relatív páratartalom mértéke gyakran 30% alá csökken. A száraz levegő egészségtelen, hiszen az ember nyálkahártyái ilyen közegben hamar kiszáradhatnak, megrepedezhetnek utat nyitva a kórokozóknak. De rosszul tűrik a hosszan tartó száraz levegőt a fából készült berendezési tárgyak, így a parketta is. A székek "megrecsegősödnek", a parketta felületén repedések nyílhatnak stb.. Néhány fafaj különösen érzékeny a helység nedvességváltozásra pl.: bükk, juhar, de szélesebb elemekből készült padlózat ( svédpadló) sem kedveli azt. Mindezek miatt különösen fontos a téli időszakban az épületekben a megfelelő párásítás, mert az egészségünk mellett így a fából készült berendezéseinket is óvjuk. A párásításra megfelel a fűtőtestre tett párologtató is de számos párásító kapható a kereskedelemben is.

Míg télen tehát a párásítás, addig nyáron éppen az ellenkezőjére, párátlanításra lehet szükség tartósan esős időszakban. Ha a szobában a relatív páratartalom tartósan eléri vagy meghaladja 60%-ot akkor gonoskodni kell a párátlanításról. Nem jó megoldás a szellőztetés, hiszen ilyenkor nedves levegőt engedünk be. Használjunk Ceresit páramentesítőt vagy járassuk esetleg a beépített légkondícionálót naponta 1-2 órát, hogy kivonjuk a nem kívánatos nedvességet a levegőből.
Különösen fonos ez a nagyobb méretű svédpadlóknál, ahol az egyes elemek méretváltozása (dagadása) milimiteres nagyságrendű is lehet. Extrém esetben a padló fel is válhat.

...tehát páratartalomra ügyelni! Optimális relatív páratartalom a lakásban: 40-60% között

 Tárolás
A parketta természetes fa alapanyagból készült, amely befolyásolja tulajdonságait. Termékünk nedvességtartalma egy teljesen száraz lakószoba – a benne lakók egészségéhez is szükséges – klimatikus viszonyaihoz van beállítva, ezért felhívjuk a Kedves Vásárló figyelmét, hogy a parketta csak ellenôrzött, megfelelôen száraz helyen tárolható. A méretváltozás elkerülése érdekében a parkettát olyan helyiségben tároljuk, amelynek klímája (hômérséklet és páratartalom) azonos a lerakni kívánt helyiség majdani, lakott körülmények közötti klímával.Tartsa a szobát, a parkettát és a ragasztóta lerakás elôtt legalább 48 órán keresztül, a lerakás után pedig már véglegesen, optimális szobahômérsékleten (kb. 20 - 22 OC és 45 - 55 % páratartalom).
 Követelmények az aljzattal szemben
Az aljzat száraz, szilárd, sík, repedésmentes és sima legyen. Az utolsó vizes munka után (aljzatbetonozás, vakolás) a megfelelô technológiai idôt ki kell várni. El kell távolítani a viasz, olaj, festék, ragasztómaradékokat és más szennyezôdéseket. A 2 m-en ± 2 mm-t meghaladó aljzat egyenetlenséget aljzatkiegyenlítôvel kell egyenletessé tenni. Az aljzatkiegyenlítô kiválasztásánál körültekintôen kell eljárni, mert sok vizet vihetünk be vele az aljzatba, mivel a gyártók többnyire hidegburkolatok alá fejlesztették ki ôket, ahol a nedvességtartalom szerepe nem jelentôs, viszont a parkettánál meghatározó jelentôségű. Fontos, hogy olyan aljzatkiegyenlítôt válasszuk, melyet a gyártó kifejezetten parketta alá ajánl (pl.: BONA H600, Thomsit DH, Artelit)! Ha nincs a csomagoláson feltüntetve, hogy alkalmas parketta alá, akkor a kiegyenlítô anyag hideg-burkoláshoz készült, amit csak igen hosszú száradási idô után lehet burkolni parkettával. A parketta csak teljesen száraz – 2 % alatti nedvességtartalmú – aljzatra (lehetôleg esztrich aljzatra vagy kiegyenlített aljzatbetonra) fektethetô. Az aljzat nedvességét a lerakás elôtt ellenôrizni kell, melyet tanácsos szak-emberrel elvégeztetni.
 Fektetés
A fektetés megkezdése elôtt az aljzatot le kell alapozni, ezzel biztosítjuk a ragasztó anyag és az aljzat közötti jó minôségű tapadást. Az alapozó a ragasztó hígított változata, amely be tud hatolni az aljzat pórusaiba. A parketta fektetése a faltól, illetve minden beépített tárgytól körülbelül 10 - 15 mm-re kezdôdjön, ezt célszerű ékeléssel biztosítani. Ragasztóanyagként oldószeres, poliuretán vagy olyan vízbázisú ragasztót ajánlunk, amely a vizet kémiailag megköti. A ragasztóanyag szükség let a parketta méretétôl és aljzatminôségétôl függôen 0,8-1,0 kg/m2. A lerakást mindig horonynyal a fal felé kezdjük úgy, hogy a fektetési irány lehetôleg a beesô fény fôirányát kövesse. A ragasztóanyagot a fektetendô teljes felületen, a ragasztóanyag gyártó cég által javasolt fogas lappal, vékonyan rétegben, egyenletesen vigyük fel az aljzatra, majd a parkettát csúsztató mozdulattal helyezzük el az aljzaton úgy, hogy az összefüggô, zárt felületet alkosson. Az elhelyezett elemeket nem túl erôsen, ütôfával megütögetjük, hogy az jól feküdjön a ragasztóanyagban. Melegvíz, vagy gôzvezetéknél feltétlenül tartsuk be az elôírt 10 - 15 mm-es fektetési távolságot! A leragasztás után a padlót, az elôírt ideig – 5-6 napig– hagyjuk pihenni, amíg a ragasztó megköt, és a parketta igazodik a szoba mikroklímájához.
 Lakkozás
A leragasztott parkettát a durva csiszolás után és a finom csiszolás elôtt megfelelô parketta-hézagtömítô anyaggal kell spatulázni. Az befolyik az elemek közötti esetleges résekbe és egyaránt vezet tartóssághoz és minôségjavuláshoz. Ezt követôen a parkettát egyre finomabb csiszolóvászonnal átcsiszoljuk addig, amíg egy teljesen sík és sima felületet nem kapunk. Csiszolás után elengedhetetlen a teljes portalanítás. A lakkozás csak teljesen sík, sima és pormentes felületen lesz tökéletes. A kész felületre elôször a lakk gyártója által javasolt alapozót hordjuk fel, majd azt színtelen kopásálló lakkal két-három rétegben lakkozzuk le. Az utolsó lakkréteg felhordása elôtt elvégzett igen finom (120-as szemcséjű csiszolópapírral) csiszolással növelhetô a felület simasága. Figyelem! Célszerű lakkozási próbát elvégezni néhány darab parkettán. Például az alapozók általában a parketta lakkozás utáni elsötétedését gátolják. Sötét parketta esetén ( pl.: gôzölt akác) viszont eltérô kivilágosodást okozhat az alapozó, ezért a sötét fáknál általában nem célszerű alapozni.
 Parkettafektetés padlófűtésre
Bükk és juhar fafajokból készült termékeinket padlófűtésre nem ajánljuk. A többi fafajból padlófűtésre a mozaik-, lamella vagy legfeljebb 14 mm vastagságú parketta ideális. Vékony – 8 illetve 10 mm – szerkezetük következtében hôáteresztô képességük megfelelô. A faanyag rugalmassága és flexibilitása következtében a hômérsékletváltozásból eredô deformációkat jól követi. Az aljzatnak és a lakásnak a parketta fektetése elôtt teljesen száraznak kell lenni (cementesztrich esetén 1,8 % alatti nedvességtartalom). A kiszárítást fokozatosan kell végezni úgy, hogy az aljzatban ne maradjon feszültség. A feszültségmentesség érdekben a száradási folyamat befejezésekor célszerű egy fokozatos (az elôremenô víz hômérsékletét napi 5 OC-kal emelve) felfűtést alkalmazni, a késôbb alkalmazni kívánt hômérsékletig, egy hétig azon tartani, majd a hasonló ütemű viszszacsökkentést is elvégezni. A parkettát körülbelül 20 OC-os hômérsékletű aljzatra fektessük. A fektetéshez a fentebb leírt ragasztók megfelelôek. Fektetés után és csiszolás elôtt ismét el kell végezni a feszültségmentesítést, utána a fentiek szerint lakkozzuk. A késôbbi használat során nem szabad túllépni a feszültségmentesítéskor alkalmazott maximális hômérsékletet.
 Tisztítás és ápolás
A parketta is, mint minden padló, használat során természetes mértékben kopik, ezért rendszeres tisztítást és ápolást igényel. Az asztalok és székek lábára ragasszon megfelelô méretű filc alátétet. Érdes, nehéz tárgyak alá helyezzen filc vagy gyapjú alátétet. Vigyázat: bármennyire is keményfából készült a parketta, a tűsarkú cipô nyomot hagyhat rajta! Tisztításhoz használjon porszívót vagy partvist, majd enyhén nedves, puha kendôt. Vigyázzunk arra, hogy a felület ne érintkezzen vízzel vagy vegyszerekkel, ha mégis, ügyeljünk arra, hogy az minél rövidebb idô alatt eltávolítsuk. Javasoljuk a szaküzletekben kapható lakkozott parketták gondozására gyártott ápolószerek használatát, melyek használatával a parketta megôrzi eredeti ragyogását. Ezek használata esetén ügyeljünk arra, hogy a kívánt eredmény csak akkor érhetô el, ha azt a gyártó által elôírt módon alkalmazzuk. Használatuk meghoszszabbítja a lakk élettartamát. A természetes fából készült parketták érzékenyen reagálnak a levegô relatív páratartalmára. Központi fűtés esetén javasoljuk egy párásító vagy klímaberendezés beállítását a parkettaelemek összeszáradásának és a repedések megelôzésének érdekében. Fontos, hogy az átlagos 20 OC és a 45 - 55 % relatív páratartalom folyamatosan biztosítva legyen. Ha évek múltán úgy ítéli meg, hogy a lakk a nagyobb igénybevételű helyeken kissé megkopott, finom csiszolópapírral csiszolja át, portalanítsa és tegyen rá egy újabb lakkréteget. Fontos, hogy ne várja meg amíg a lakk teljesen átkopik, mert a fa gyorsabban kopik és elkerül-hetetlenné válik egy teljes gépi csiszolás. A fentiek betartásával parkettája évszázadokon át szolgálhatja Ön és utódai kényelmét. Egyéb kérdések és esetleges problémák esetén szívesen állunk az Önök rendelkezésére.
 Garancia
Az Ön által vásárolt termék a nemzetközi szabványnak megfelelô minôségi osztályú, amely osztályok csak és kizárólagosan a felhasznált faanyag struktúrájából fakadóan különböznek egymástól. Az egyes parkettaelemek méretében, kiképzésében, nedvességtartalmában, használhatóságában nem lehetnek eltérések. Ezért kérjük, hogy a beépítés elôtt minden elemet ellenôrizzen, hogy hibamentes-e. Az esetleges reklamációt lerakás elôtt azonnal, írásban közöljék üzemünkkel és várják meg válaszunkat is. Beépített, hibás darabok után semmilyen költséget nem vállalunk! A termékünk tisztán fából készül, amely egy természetben fejlôdô natúrtermék. Strukturális és színváltozások az anyag tulajdonságai, ezért nem szolgálnak reklamáció alapjául. Csak a gyártásból eredô méret, szín, alak és felületi változások képezhetik reklamáció tárgyát.
Mátraparkett partner Mátraparkett partner Mátraparkett partner