Itt találja a Gyakran feltett kérdések válaszait. Ha bármilyen általános kérdése lenne, ezek között megtalálhatja gyorsan annak válasszát. Ha bármi kérdése maradt, keressen minket bizalommal, állunk szíves rendelkezésére.

1Mit nevezünk parkettának?
Prológus: A parketták fából készült melegburkolatok, de nem minden fából készült melegburkolat parketta. Szerkezetüket tekintve lehetnek tömörfa illetve kettő vagy többrétegűek. A parketta egy olyan melegburkolat amelynek felületét minimum 2,5 mm vastag, valódi kemény fafanyag alkotja és ezért egy vagy több alkalommal csiszolással felújítható. A fentiek alapján nem lehet parkettának nevezni a laminált burkolatokat vagy furnéros padlókat, mert bár fából (is) készülnek, nem lehetséges a felújításuk. De nem parketták a Vinyl padlóburkolatok sem, mert nem fából készülnek. Nézzük, hogyan készül az igazi parketta! Video itt: https://www.youtube.com/watch?v=rSTc--3nGlA&t=43s
2Mikor lehet fektetni a faparkettát?
A parketta fektetése mindig legyen az utólsó munkafolyamat a ház vagy lakás építésekor, felújításakor. Ezt azt is jelenti, hogy minden vízbevitellel járó munka ( pl. hidegburkolás, festés stb. )után történjen. Rendkívül fontosak a helység nedvességviszonyai. Ezek közül is a legfontosabb az aljzat nedvessége. Ha az betonból készült akkor annak nedvességtartalma normál fűtés esetén nem lehet magasabb 2 CM%-nál, míg padlófűtés esetén 1,5 CM%-nál. A fektetés megkezdése előtt az aljzat CM%-át minden esetben méréssel, lehetőleg mintavételes eljárással kell ellenőrizni! Ha megfelelő az aljzat nedvességtartalma akkor ügyeljünk rá, hogy a parkettázandó helységben a parkettázáskor a későbbi használatnak megfelelő klimatikus viszonyok legyenek ( kb. 22 Celsius és 40-60% közötti relatív páratartalom).
3Mi az a CM %?
A beton kötése kb. 28 napig tart. A kötési folyamat alatt a benne lévő nedvesség nagyrészét a beton kémiailag megköti, "felhasználja". A kikötés után a beton tartalmazni fog egy maradék nedvességet melynek mérőszáma a CM% vagyis a maradék nedvesség százalék amit Calciucarbid Method (CM) módszerrel kell megállapítani. Ez a nedvesség nincs megkötve a betonban, onnan a klimatikus viszonyoktól függően eltávozhat, akár a fapadlóba alulról be is szívódhat, amely következtében a fapadló megdagadhat. Könnyen belátható, hogy magas maradék nedvességtartalmú aljzatra nem fektethető faparketta. Normál, pl. radiátoros fűtés esetén a fektetsékor maximum 2 CM% lehet az aljzat nedvessége, padlófűtés esetén maximum 1,5 CM%. Az aljzat nedvességét a fektetés előtt mindig meg kell mérni lehetőleg mintavételes eljárással!
4Mikor érdemes az aljzatbeton nedvességét megmérni?
Az aljzatbeton maradék nedvességét csak a beton teljes kikötése után, ami 28-30 nap lehetne mérni, mert ennyi idő kell amíg a beton felhasználja, megköti a szükséges vizet. Azért csak "lehetne", mert a tapasztalatok alapján, ha nem használnak kötés- és száradásgyorsító adalékot akkor ennyi idő után a beton nedvessége még biztosan legalább 5-7 CM% között van. Ha a helység szellőzése intenzív és a hőmérséklet is a páraviszonyok is jók akkor bizony még legalább 2-3 hónapnak el kell telni ahhoz, hogy a beton nedvessége annyira lecsökkenjen, hogy érdemes legyen mérni. Sajnos sok esetben még ennél is hosszabb időre - akár 4-6 hónapra is - szükség van ahhoz, hogy az aljzat megfelelően kiszáradjon. A száradást - a kötési idő letelte után - lehet gyorsítani még nagyteljesítményű páramentesítővel, vagy padlófűtés esetén a fűtés üzemeltetésével, de ha biztosak szeretnénk lenni abban, hogy mikor tudunk majd parkettázni, alkalmazzunk kötés- és száradásgyorsító adalékanyagot a betonozáskor!
5Mivel tudom az aljzatbeton nedvességét megmérni?
Többfajta "tüskés", elektromos ellenállás elvén működő mérőeszköz létezik de ezeknek a műszereknek a pontossága nem megbízható és a tüske hosszúsága miatt csak az aljzatbeton felülethez közeli részét tudják mérni. Tehát ezek a mérőműszerek csak tájékoztató mérésre alkalmasak, talán annak az eldöntésére, hogy érdemes-e már az időigényesebb mintavételes CM mérést megcsinálni. A CM (Calciucarbid Method) mérést külön erre a célra gyártott mérőműszerrel tudjuk elvégezni. Ennek lényege, hogy az aljzat középső harmadából meghatározott súlyú ( általában 50 gr) mintát veszünk, amelyet porítás után egy nyomásálló fémtartályba teszünk. A tartályba karbid ampullát és az ampulla összetöréséhez valamint a mintanyag további porításához, keveréséhez vasgolyókat helyezünk, majd lezárjuk egy kalibrált nyomásmérővel. A tartály rázásával a golyók összetörik a karbidot tartalmazó ampullát és a karbid a betonban lévő maradék nedvességel reagálva, azt felhasználva gázt fejleszt, aminek következtében nyomás keletkezik a tartályban. A nyomás nagysága jelzi a beton maradék nedvességét vagyis CM%-át.
6Mi a különbség a hardwaxos és lakkos felületkezelés között?
Szögezzük le már a legelején:mindkét felületkezelés megvannak az előnyei és mindkettő hihetelenül tartós és megfelelően védi a felületet. A keményviaszolaj (hardwax) nemcsak felületi réteget képez a nedvesség és a víz ellen, hanem magában a fa pórusaiban is védelmet nyújt a szennyeződés és a nedvesség behatolása ellen. Előny: Belső és külső védelmet is kínál. Esetleges sérülések, kopások különösebb szakértelem nélkül, nagyon könnyen javíthatók. Hátrány: Az igénybevétel erősségétől függően rendszeres ápolás szükséges. A hardwax olajokkal ellentétben a lakk nem nyújt belső védelmet a faanyagnak. Ehelyett műgyanta réteget képez a fa felületén, hogy megakadályozza a nedvesség, a kiömlések és a szennyeződések károsítását. Előny: sokáig kitart (igénybevétel erősségétől függően öt és tíz év között), anélkül, hogy utánpótlásra lenne szüksége Hátrány: nem nyújt belső védelmet a szennyeződés behatolása és kiömlése ellen. Ha megsérül, nem lehet javítani. A teljes felületről le kell csiszolni és újra el kell végezni a felületkezelést.
7Hogyan takarítsam fapadlómat?
A napi takarítás lehetőleg száraz takarítás legyen. Porszívó, partvis, portörlő rongy. Amennyiben makacsabb szennyeződés kerül a felületre akkor kéznedves törlőkendővel eltávolítható. A feltörléshez használt vízbe tegyen pH semleges tisztítószert. Gyári felületeink nedves takarításához a Saicos Wash Care vagy Rubio RMC Surface Care termékeket ajánljuk - mindkettő kapható nálunk. Ezek a tisztítószerek nem csak kíméletesen tisztítanak, de kismértékben pótolják is a fapadló viasztartalmát. Lúgos vagy savas hatású tisztítószert ne használjon se közvetlenül a felületen, se a felmosóvízben mert az károsíthatja a felületet, akár hardwax olajos az, akár lakkos. Nagyon makacs szennyeződések eltávolításához, azok jellegétől függően (bemosódott szennyeződés, zsír, tannin stb.) tudunk speciális takarítószert is ajánlani. Érdeklődjön a matraparkett@egererdo.hu e-mail címen.
8Van garancia a termékekre?
A Mátraparkett garanciát vállal arra, hogy termékei anyag és gyártáshibától mentesek. Ugyanakkor a termékek beépítése előtt ellenőrizni kell a termék megfelelőségét. Az ellenőrzés terjedjen ki: méreteltérések, amelyek megakadályozhatják a fektetést a termék nedvességére. Megengedett egyensúlyi fanedvesség 7-11% között esetleges felületkezelési vagy esztétikai hibák Termékeink a nemzetközi szabványnak megfelelő válogatásúak, amely válogatások csak és kizárólagosan a felhasznált anyag struktúrájából fakadóan, esztétikailag különböznek egymástól. Egyes elemek méretében, kiképzésében, nedvességtartalmában, használhatóságában a megengedettnél nem lehetnek nagyobb eltérések. Ezért kérjük, hogy a beépítés előtt ellenőrizze a megvásárolt terméket. Az esetleges észrevételeit, reklamációját lerakás előtt írásban, lehetőleg fényképekkel együtt nyújtsa be a vásárlás helyén vagy üzemünkkel a matraparkett@egererdo.hu e-mail címen és várja meg válaszunkat is. A reklamált terméket a válasz megérkezéséig ne építse be! Beépített hibás darabok után semmilyen költséget nem vállalunk! Termékeink tisztán fából készülnek, amely egy a természetben fejlődő natúrtermék. Strukturális és színváltozatok az alapanyag tulajdonságai, ezért nem szolgálnak reklamáció alapjául. Üzemünk nem vállal felelősséget a hibás beépítés, helytelen vagy elmaradt ápolásból, nem megfelelő ápoló-, tisztítószer alkalmazása, nem megfelelő környezet miatt bekövetkező szín- vagy alakváltozásokkal kapcsolatban. Csak a gyártásból eredő méret, szín, alakváltozások és felületi problémák képezhetik reklamáció tárgyát.
9Van-e garancia a gyári felületkezelésre?
Igen, van. Amennyiben betartja a termékhez mellékelt és a honlapunkról is letölthető Fektetési- ápolási útmutatóban foglaltakat úgy a törvényben előírt 5 év garanciát vállallunk a felületkezelésre. Nem vonatkozik garancia a mechanikai behatások miatt keletkezett sérülésekre, nem megfelelő használatból vagy elmaradt ápolásból eredő kopásokra, sérülésekre.
10Padlófűtésre alkalmas a faparketta?
Igen, alkalmas de be kell tartani néhány szabályt, előírást. Mivel a faanyagok hőáteresztő képessége kicsi, fontos, hogy minél vékonyabb legyen a faparketta vastagsága. Általában 15 mm-nél vastagabb faparkettát nem javaslunk padlófűtésre fektetni. Ennek a kitételnek megfelelnek TRIO, FlexiFloor és DUOFloor svédpadlóink valamint hagyományos termékeink közül a Lamella és Élkötegelt parketta. Néhány fafaj nem alkalmas padlőfűtésre. Pl. Bükk, Juhar, Cseresznye. A Tölgy fafaj teljes mértékben alkalmas padlófűtésre. Fontos, hogy padlőfűtésre történő fektetés előtt az aljzat nedvessége ne haladja meg a 1,5 CM%-t valamint feszültségmentesítésre kerüljön. A padlófűtésnél az előremenő vízhőfok ne haladja meg a 48 C°-t és az üzemeltetés során kerülni kell a felület gyors felfűtését. További információk a "Letöltések" menüpont alatt talál.