A Mátraparkett üzemet gyöngyösi Társulati Parkettagyárként 1969-ban alapította hat állami vállalat a térségben termelődő gyengébb minőségű faanyag parkettává való feldolgozására. Az alapanyagbázis tehát adott volt, míg a piaci lehetőséget a természetes padlóburkolatok iránti igény növekedése biztosította. A gyár építése még az alapítás évében elkezdődött. A fővállalkozó a területet is biztosító és a legnagyobb részesedéssel bíró Mátrai Erdőgazdaság volt, aki ezen kívül biztosította az újonnan megépült gyár vállalati hátterét is. 

A próbaüzemre 1970 tavaszán került sor.

Oldalt a videón: A hőskor

A gyár első évében mintegy 70 ezer m² mozaikparketta és 32 ezer m² csaphornyos parketta készült el, de a következő években gyorsan felfutott a termelés. A megbízható minőségű termékek hamar ismerté és elismerté váltak az építkezők körében. Folyamatosan bővült a termékpaletta is. Rövid időn belül lépcsőelemek és kerítéselemek is készülnek itt, melyek belföldön az akkori Tüzépeken keresztül jutnak el felhasználókhoz. 

A megbízható minőségű termékek hamar ismerté és elismerté váltak az építkezők körében. Közben az export értékesítés is elkezdődik. A célpiacok ekkor Németország, Ausztria, Finnország, Svédország. Az országban az elsők között itt kezdődik el a 80-as években a 10 mm vastag lamella parketta gyártása, melyet elsősorban export piacokon értékesít a gyár.

Ezekben az években a gyár két műszakban 180-200 főt foglalkoztat. Az éves parketta termelés eléri az 500 em²-t is. Az 1989. évben átfogó rekonstrukció zajlik az üzemben: új hőközpont és új, modern, számítógép vezérlésű szárítókamrák épülnek. Modernizálásra kerül az elektromos hálózat és a Weinig mozaikparketta gyártósort Schröederre cserélik.

Oldalt a képen: Épül a gyár - 1969

A 90-es évek elején nagyban megváltoznak a piaci lehetőségek. A gyár már önállóan kereskedik külföldi partnereivel. Az értékesítési irányok megváltoznak, polarizálódnak. A német és skandináv vevők mellett olasz, spanyol, görög, egyiptomi sőt kanadai partnerek is megjelennek. Belföldön az értékesítés egyre inkább az újonnan nyíló a szakkereskedések felé irányul.

1992. évben változás történik a tulajdonosi szerkezetben. A Mátra - Nyugatbükki EFAG jogutódjaként átalakult Egererdő ZRt. az alapító társulati tagoktól megvásárolja a gyönyösi parkettagyárat és innen mint az Egererdő ZRt. önelszámoló egységeként működik tovább a gyár. Ekkor veszi fel Mátra Parkettagyár nevet, amely később Mátraparkett-re módosul. A 90-es években tapasztalt partnerszám-növekedés ellenére az évtized végére hagyományos termékek iránti kereslet érezhetően csökken. A végfelhasználók igénye egyre inkább a magasabb készültségű, felületkezelt parkettákat irányába tolódott el. Egy az 1999-2000. évben megvalósított beruházás kapcsán a Mátraparkett megteremti a felületkezelt, kétrétegű parketta gyártás lehetőségét. Sajnos a termék nem vált sikeressé, ezért a gyártása rövidesen a 2005. évben meg is szűnik.

A 2000-es évek közepére a hagyományos termékek iránti kereslet nagyarányban visszaesik, melynek hatására az gyár fokozatosan átáll az egyműszakos munkarendre. Ugyanakkor egy újabb beruházással megteremtődnek a nagyobb méretű svédpadló gyártásának feltételei. Eleinte még felületkezelés nélkül de rövidesen felületkezelve is kínálja ezen termékeit a Mátraparkett.

A 2012. év fontos mérföldkő a gyár életében. Kifejlesztésre kerül a háromrétegű szerkezettel, teljes egészében tölgy fafajból készülő, padlófűtésre is alkalmas TRIO svédpadló. Az évtized végére az üzem éves termékibocsájtása meghaladja 100 em²-t, melynek már csak kisrésze a még gyártásban maradt csaphornyos, lamella és élkötegelt parketta. A svédpadlók a különböző piaci igényekre négy féle szerkezettel készülnek: a TRIO (Tölgy3), Flexi (Tölgy2), Tömörfa (Tölgy1) és DUO ( Tölgy fedőréteg+ rétegelt lemez később Tölgy fedőréteg+fenyő hordozóréteg). A négyféle szerkezet öt válogatásban mintegy 40 féle felületkezeléssel érhető el, melyekek újabb változatai folyamatosan fejlesztés alatt állnak.

Oldalt a képen: Fortress - Moszkva

A Mátraparkett mára Magyarország egyik ismert és elismert parkettagyártója. Az üzem 1969. évi alapítása óta a parkettagyártásban szerzett tapasztalatainkat folyamatosan összegyűjtve és felhasználva dolgozunk az Ön igényeinek és elvárásainak legteljesebb körű kiszolgálásáért.

Parkettáink azok számára készülnek, akiknek a parkettázás többet jelent egy egyszerű padlóburkolásnál. Termékeink megvásárlásakor a természet is beköltözik otthonába. Célunk, hogy termékeinkkel elősegítsük, hogy lakásukból igazi otthon, irodájukból kellemesebb munkahely váljék.

Ez a kisfilm is nálunk készült:

Oldalt a képen: Nemzeti Táncszínház - Budapest